Trailrunning

Wat is trailrunning eigenlijk! offroad hardlopen in het kort. Je hardloop op paden in de natuur, en je komt onderweg wel eens een uitdagende paden in de prachtige natuurgebieden tegen. Trailrunning is ook wel een veelzijdige sport, en je zou je niet snel vervellen met de mooie uitdagingen die het brengt.

10 kilometer hardlopen op de weg is heel anders, dan 1o kilometer trailen in de bossen, heide of bergen. Bij trailrunning is er een andere vorm van belasting op je lichaam, je rent weliswaar op een zachtere ondergrond maar je gaat het wel voelen op een prettige manier maar dat is mijn ervaring. De oneffenheden in de grond en het stijgen en dalen vraag meer van je geest en lichaam, maar geeft ook weer veel plezier voor terug tijdens het trailen.

Kies een afstand die bij jou past, kies een realistische doel om voor het eerst een trail te rennen. In het algemeen is een trailrun route vaker lange dan 10 kilometer, heb je nog niet het gevoel om een route van 13 kilometer te doen doe hem dan NIET zo krijg je geen plezier in trailrunning. Want je wil je eerste trail wel met een glimlach uitlopen, en laat je zeker niet misleiden van alle mooie verhalen van mensen die 20k of meer trailen. Jij tijd komt echt wel, als jij dat wilt natuurlijk.

Trainen geeft jou de mogelijkheid om natuurlijk langere trail te doen, maar hou je aan de vuistregel: wekelijks je omvang niet met meer dan 10% toe laten nemen, in een langzame duurloop in een lage hartslag. Kan je niet meer normaal praten dan ren je te hard. Hardlopen in heuvels is weer een hele nieuwe uitdaging! Woon je net als ik in het noorden van Nederland dan heb je pech, want heuvels hebben wij bijna niet. Dus hierop trainen is dan ook niet zo eenvoudig, het stijging of daling in een parcours is zwaar en vraagt veel van jou conditie. Er is altijd wel een training mogelijkheid in jou omgeven, denk aan een trap van een flatgebouw maar gebruik je fantasie om te trainen.

Maak gebruik van de juiste schoenen en vooral een rugzak om mee te hardlopen, trailschoenen zijn echt aan te raden. Zeker als je trailrunning wilt doen op een regelmatige basis, maar dit geld ook voor een trailrun rugzak is een uitkomst. Trailrunning is een geweldige sport en jij doet het op jou tempo, dus moet je eens wandelen dat is geen schande. Trailen is ook genieten van de omgeving, dat vergeten de meeste mensen bij het trailrunning. Veiligheid is heel belangenrijk in de wereld van trailrunning, het is dan ook slim om rustig aan te rennen in onbekend terrein. Er kan een situaties zijn die jij niet kan zien, denk aan een

gat in de grond of een tak die net op oog hoofd te zit. Of een grindpad die na een regenbui in een glijbaan is geworden, kies voor veiligheid tijdens je trail en zeker als je alleen loopt.

Hoe ze het zeggen bij Trailrunning.eu Trailen is delen

Niets heerlijkere dan alleen door de bossen te dwalen en nieuwe paden te ontdekken. Maar we zijn niet de enigen in het bos. Wandelaars die de hond uit laten, andere hardlopers, ruiters en ook fietsers genieten van datzelfde bos. Houd dus rekening met elkaar. Zeker bij paarden even voorzichtig zijn. Niet alle paarden zijn even rustig en het is nog altijd een vluchtdier dat ook hard kan uithalen. Even met de ruiter contact zoeken om te kijken of het veilig is om te passeren. Als je op een mountainbike parcours loopt, geef de mountainbikers dan de ruimte (ze mogen al op zo weinig paden fietsen) en loop, zo mogelijk, tegen de fietsroute in zodat je ze aan ziet komen.

En geniet vooral tijdens je trailrun ervaring!