Blog / Trailrunning · 4 augustus 2020

NOT Anloo-Gasteren

Deze NOT stond al op mijn agenda, maar wanneer ik deze zal gaan doen was nog even de vraag. Eerlijk gezegd had ik de afgelopen tijd geen zin om iets te doen. Maar afgelopen dinsdag had ik de tijd, en energie om deze trail te doen. Op de Facebook pagina van Noord Oost Trails staat de gewenste en nuttige informatie voor deze route, bedankt daar voor Jan Peter.

Net als de NOT Schipborg ken ik deze omgeving wel, hier heb ik veel gemountainbiket en gewandeld door de jaren heen. Maar de afgelopen tijd niet meer geweest, wat eigenlijk best wel zonde is want het is een heel mooi natuurgebied. En waar de diversiteit wel zeer groot is, maar dat is wel mijn mening. Want je loopt zo door de bossen, en dan heide enz. Ook kom je langs het Noord Oost Trails, deze werd in juni 1943 gebouwd. In september 1944 was een groep van ongeveer 200 Duitse soldaten op het heideveld in het Everts bos bezig met een oefening, toen ze toevallig het onderduikershol ontdekten waar op dat moment 8 verzetsstrijders bivakkeerden. Wel hadden zij iemand op de uitkijk staan, nadat alarm was geslagen rende iedereen een andere kant uit, precies zoals van tevoren was afgesproken.

De Duitsers wisten uiteindelijk toch nog drie verzetsstrijders in het Everts bos te pakken. Dat waren Harm Molenkamp uit Eenum, Jacob Bruggema uit Veendam en Gerard Oosting uit Haren. Zij werden na dagenlange zware verhoren in het Scholtenhuis in Groningen doorgestuurd naar kamp Westerbork waar ze zijn gefusilleerd. Bron historischanloo.nl

Het overkomt me helaas regelmatig dat ik verkeerd loop, en vandaag was het niet anders. Maar met Routefabriek was het met deze trail minder dan normaal, deze was me aanbevolen via RunForestRun. Ook kom je bij de 9 kilometer een leuke uitdaging tegen, een hek met schrikdraad. Wat had Jan Peter ook alweer gezegd: links of rechts. Ben maar links gegaan en dat was dan ook juiste kant, moest wel even de kabel los halen, maar ik ben er over, nu kan ik mijn route vervolgen. Bedankt Jan Peter

Verder was de route wel leuk om te lopen en ik heb er zeker van genoten. De route was geen uitblinker naar mijn mening. Wil je een trail waar je niet veel mensen tegen wilt komen, dan is de NOT Anloo-Gasteren een mooie optie. Met een biologische diversiteit aan natuur, en met historische plekken: zoals het onderduikershol en hunebedden, maar ook de esdorp met veel monumentale Saksische boerderijen en Magnuskerk rond 1100 gebouwd.

Deze trail is zeker de moeite waard om te lopen, en voor de extra informatie Jan Peter bedankt!